αξιοθεατα αθηνα - Acropolis Stay Athens

Τι να δείτε στην Αθήνα

Ακρόπολη
Σήμα κατατεθέν της πόλης, αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο της Αθήνας. Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο αντικρίζουμε το συγκρότημα των Προπυλαίων. Μπροστά από τη δεξιά πτέρυγα βρίσκεται ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης. Τα βλέμματα όλων όμως τραβά ο Παρθενώνας, ναός φτιαγμένος σχεδόν εξολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο, στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά της. Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στέκει το Ερέχθειο, ο ναός με την περίφημη πρόσταση των Καρυάτιδων, όπου έξι μαρμάρινες κόρες αντικαθιστούν τους κίονες. Βγαίνοντας από τον αρχαιολογικό χώρο στα δεξιά υπάρχει ένας βράχος, ο Άρειος Πάγος, έδρα του αρχαιότερου δικαστηρίου της Αθήνας. Εδώ μίλησε και ο Απόστολος Παύλος το 52 μ.Χ. για το χριστιανισμό. Ανεβείτε τα λιγοστά σκαλοπάτια και απολαύστε τη θέα της πόλης από ψηλά.

Νότια κλιτύς Ακροπόλεως
Στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης βρίσκεται ο δεύτερος οργανωμένος αρχαιολογικός της χώρος. Μην τον προσπεράσετε, καθώς εδώ υπάρχει το Θέατρο του Διονύσου, το σημαντικότερο και αρχαιότερο της πόλης. Στον ίδιο χώρο συναντάμε και το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου αλλά και τη Στοά του Ευμένους με τις αλλεπάλληλες καμάρες από πωρόλιθο.

Ηρώδειο
Από την επίσκεψη στην Ακρόπολη δεν μπορεί να λείπει το Ηρώδειο, το περίφημο ρωμαϊκό ωδείο (160 μ.Χ.) που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει σχήμα ημικυκλίου, επιβλητική πρόσοψη ύψους 28 μέτρων και χωρητικότητα 5-6 χιλιάδων θεατών. Επίσης, διαθέτει εξαιρετική ακουστική.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Η πεζοδρομημένη πλέον Διονυσίου Αρεοπαγίτου αποτελεί μια από τις πιο όμορφες διαδρομές για περίπατο στην πόλη, με θέα τον Παρθενώνα από τη μία μεριά και τα υπέροχα αρχοντικά από την άλλη. Εδώ βρίσκεται και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, δίπλα στο σταθμό μετρό Ακρόπολη που έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει σε όλα τα επίπεδά του εκμαγεία από το γλυπτικό διάκοσμο του Παρθενώνα. Με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων η διαμορφωμένη οδός ξεκινάει από το Ολυμπιείο και ενώνεται με την Αποστόλου Παύλου συνδέοντας τους αρχαιολογικούς χώρους του Ολυμπιείου, του Θεάτρου του Διονύσου, του Θεάτρου του Ηρώδη του Αττικού, την Ακρόπολη και τον Άρειο Πάγο.

Φιλοπάππου – Πνύκα
Από τη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου ξεκινά μονοπάτι προς τους λόφους του Φιλοπάππου και της Πνύκας. Στη διαδρομή συναντάμε το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, καθώς και ίχνη του αρχαίου τείχους της Αθήνας. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Ιουλίου Αντιόχου Φιλοπάππου. Δίπλα στο λόφο του Φιλοπάππου ή αλλιώς λόφο των Μουσών, ο λόφος της Πνύκας με το βήμα όπου μίλησαν μερικοί από τους σπουδαιότερους πολιτικούς άνδρες της αρχαίας Αθήνας, καθώς εδώ γινόταν η συνάθροιση της Εκκλησίας του Δήμου.

Πλάκα
Η παλιότερη συνοικία της σημερινής Αθήνας, με τα νεοκλασικά σπίτια και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της είναι και από τις πιο τουριστικές, εξαιτίας της γειτνίασής της με την Ακρόπολη. Η κεντρική οδός Αδριανού και οι γύρω δρόμοι και πεζόδρομοι είναι γεμάτοι από μαγαζιά με τουριστικά είδη, καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια. Η περιοχή διαθέτει και πολλές παλιές εκκλησίες, εκ των οποίων κάποιες βυζαντινές, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Στα στενά δρομάκια της στεγάζονται αρκετά μουσεία, όπως το Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλόπουλου και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, ενώ ο επισκέπτης θα δει και μνημεία όπως αυτό του Λυσικράτη, γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη», το τζαμί, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η Ρωμαϊκή Αγορά και το χαμάμ, το «Λουτρό των Αέρηδων».

Αναφιώτικα
Μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της Πλάκας, στους βορειοανατολικούς πρόποδες της Ακρόπολης. Ονομάστηκε έτσι από τους οικοδόμους-μετανάστες από την Ανάφη, που αψήφησαν την απαγόρευση του 1841 για οικοδόμηση στην αρχαιολογική ζώνη της Ακρόπολης και έχτισαν εκεί τα πρώτα σπίτια. Έτσι, το αρχιτεκτονικό στιλ είναι κυκλαδίτικο και θυμίζει νησί, με τα λευκά ασβεστωμένα σπιτάκια στα στενά δρομάκια.

Μοναστηράκι
Μία ακόμη τουριστική περιοχή της Αθήνας, καθώς βρίσκεται κοντά στην Πλάκα και την Ακρόπολη. Η Πλατεία Μοναστηρακίου, μπροστά ακριβώς από το σταθμό του ηλεκτρικού, είναι η αφετηρία για το «Γιουσουρούμ», το μεγάλο παζάρι στην οδό Ηφαίστου, που παλιότερα ήταν γνωστό για τα παλαιοπωλεία του, σήμερα όμως διαθέτει και μαγαζιά με σύγχρονο streetwear. Δίπλα στην πλατεία το τζαμί Τζισταράκη, στο οποίο στεγάζεται σήμερα συλλογή κεραμικής, και η εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας, γνωστή και ως «εκκλησία του Μεγάλου Μοναστηρίου», από την οποία πήρε και το όνομά της η πλατεία.

Θησείο
Μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης η περιοχή έχει αναζωογονηθεί και στην πλατεία του Θησείου έχουν ανοίξει ακόμη περισσότερες καφετέριες με θέα όχι μόνο στην Ακρόπολη αλλά και στη Στοά του Αττάλου που ξεπροβάλλει από την Αρχαία Αγορά. Η περιοχή γύρω από την ομώνυμη στάση του τρένου προσφέρεται για χαλαρές βόλτες και χάζι στους πάγκους των μικροπωλητών, τους καστανάδες και τους street performers. Με το όνομα Θησείο ή Ηφαιστείο είναι γνωστός και ο ναός που δεσπόζει στην κορυφή του χαμηλού λόφου της Αρχαίας Αγοράς, ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός στην Ελλάδα.

Νεκροταφείο Κεραμεικού
Πρόκειται για το σπουδαιότερο αρχαίο νεκροταφείο των Αθηνών. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι από την οδό Ερμού. Ακριβώς μπροστά στην είσοδο εκτείνεται ένας από τους χαρακτηριστικότερους δρόμους με πλούσιους ιδιωτικούς τάφους, όπως η επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω και η στήλη της Ηγησούς. Τα ταφικά μνημεία είναι ως επί το πλείστον αντίγραφα, αφού τα πρωτότυπα βρίσκονται σε μουσεία. Στο βάθος διακρίνονται ερείπια του τείχους, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κυλά ακόμη μέσα στο χώρο ο ποταμός Ηριδανός.

Αρχαία Αγορά
Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο από την είσοδο της οδού Αδριανού την προσοχή μας τραβά ένα οικοδόμημα που σώζεται σχεδόν ακέραιο, το Θησείο, ο ναός του Ηφαίστου, που δεσπόζει σ’ ένα μικρό ύψωμα, το λόφο του Αγοραίου Κολωνού. Πρόκειται για τον πιο καλοδιατηρημένο αρχαίο ναό στη χώρα μας. Λίγο χαμηλότερα, οι αρχαιολόγοι έχουν χαράξει τη λεγόμενη δυτική διαδρομή, που περνά μπροστά από τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτικού βίου της Αγοράς: τα ερείπια της Βασιλείου Στοάς, τα απομεινάρια της Στοάς του Ελευθερίου Διός, το Μητρώο, τη Θόλο και το Βουλευτήριο. Από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου η αναστυλωμένη Στοά του Αττάλου που στεγάζει το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Ρωμαϊκή Αγορά
Δίπλα στην Αρχαία Αγορά δημιουργήθηκε με κοινή δωρεά του Αυγούστου και του Ιουλίου Καίσαρα μια νέα αγορά, αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς, αυτή που ονομάζουμε σήμερα Ρωμαϊκή. Το πιο γνωστό μνημείο της είναι ο Πύργος των Ανέμων, το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου ή οι «Αέρηδες» όπως αποκαλείται. Πρόκειται για οκταγωνικό πύργο φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο, ο οποίος διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Στην κορυφή του υπήρχε ανεμοδείκτης, ο οποίος έδειχνε προς έναν από τους οκτώ ανέμους που απεικονίζονται στο πάνω μέρος κάθε πλευράς του, εξ ου και το όνομά του. Άλλα σημαντικά οικοδομήματα του χώρου είναι στην άλλη μεριά της μαρμάρινης αυλής, το δυτικό πρόπυλο, ή αλλιώς η Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς, και το Φετιχιέ Τζαμί, ή Τζαμί του Πορθητή, που χτίστηκε το 1456μ.Χ.

Εθνικός Κήπος
Νοτιοανατολικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του κέντρου της πόλης και αγαπημένος τόπος περιπάτου των Αθηναίων. Ο άλλοτε Βασιλικός Κήπος σχεδιάστηκε από την ίδια τη βασίλισσα Αμαλία και διαθέτει πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, πυκνούς θάμνους και αναρριχητικά φυτά. Θα βρείτε μια όμορφη παιδική χαρά, μικρό ζωολογικό κήπο, τεχνητή λίμνη, παιδική βιβλιοθήκη και Βοτανολογικό Μουσείο.

Ζάππειο
Με τον όρο Ζάππειο αναφερόμαστε τόσο στο δημόσιο κήπο που βρίσκεται δίπλα στον Εθνικό, όσο και στο ομώνυμο μέγαρο που βρίσκεται μέσα στον κήπο. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στις φροντισμένες αλέες του και τα αγάλματα όπως αυτό του Γεώργιου Καραϊσκάκη και του Δισκοβόλου και μην παραλείψετε να περάσετε την εντυπωσιακή πύλη του Μεγάρου για να θαυμάσετε το εντυπωσιακό κυκλικό αίθριο με τις μαρμάρινες κιονοστοιχίες. Στο κτίριο αυτό διοργανώνονται εκθέσεις, ενώ ο περιβάλλον χώρος φιλοξενεί συχνά πυκνά διάφορα street events και Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Καλλιμάρμαρο
Ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία της πόλης, το Παναθηναϊκό Στάδιο απέναντι από τον κήπο του Ζαππείου, γνωστό και ως «Καλλιμάρμαρο», καθώς είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο. Εδώ φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, κατά την αναβίωση του θεσμού. Σήμερα αποτελεί το σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου και χρησιμοποιείται για ειδικές δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Στύλοι Ολυμπίου Διός
Δεκαπέντε τεράστιοι κορινθιακοί κίονες υψώνονται επιβλητικοί στο μεγάλο πάρκο που ορίζεται από τις οδούς Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Όλγας, Καλλιρρόης και Αθανασίου Διάκου. Πρόκειται για τα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός, γνωστού και με το όνομα Ολυμπιείο. Η ιστορία της ανέγερσής του ξεκινά το 515 π.Χ., ωστόσο θα μείνει ημιτελής για περίπου 7 αιώνες, ώσπου να ολοκληρωθεί επί Αδριανού μεταξύ 125-130 μ.Χ.

Πύλη του Αδριανού
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης, επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Είναι η τιμητική αψίδα που έχτισαν το 131 π.Χ. οι Αθηναίοι προς τιμήν του αυτοκράτορα-ευεργέτη τους. Φέρει δύο επιγραφές, η πρώτη προς την πλευρά της Ακρόπολης λέει: «Εδώ είναι η Αθήνα η πόλη του Θησέα» και δεύτερη προς το Ολυμπιείο αναφέρει: «Αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα».

Σύνταγμα – Ερμού
Η Πλατεία Συντάγματος είναι το κέντρο της πολιτικής ζωής της πρωτεύουσας. Περιβάλλεται από πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Από εδώ ξεκινά και το εμπορικό κέντρο, με κεντρικότερο άξονα την οδό Ερμού, η οποία καταλήγει στο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι πεζοδρομημένο και, εκτός από καταστήματα, συγκεντρώνει πλήθος πλανόδιων μικροπωλητών και καλλιτεχνών.

Μητρόπολη
Ο Μητροπολιτικός Ναός της Αθήνας βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως, στην ομώνυμη οδό που ενώνει την πλατεία Συντάγματος με αυτή του Μοναστηρακίου. Ο μεγαλόπρεπος ναός που αποπερατώθηκε το 1862 έχει τη μορφή σταυροειδής τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Εδώ έχουν λάβει χώρα πολλές σπουδαίες θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι και κηδείες σημαινόντων προσώπων. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσεται το σκήνωμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Καπνικαρέα
Στη μέση της οδού Ερμού βρίσκεται ένα από τα αξιολογότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας. Πρόκειται για το ναό των Εισοδίων της Παναγίας, γνωστός ως «Καπνικαρέα», που έχει οικοδομηθεί στα ερείπια αρχαίου ναού. Το όνομά της θεωρείται ότι προέρχεται από αυτόν που την έχτισε, ο οποίος εισέπραττε έναν φόρο οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου, τον καπνικό φόρο. Οι περισσότερες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού είναι δημιουργίες του Φώτη Κόντογλου.

Ομόνοια
Η πλατεία Ομονοίας έχει χαρακτηριστεί «ομφαλός της Αθήνας» καθώς αποτελεί κομβικό σημείο της πόλης. Από εδώ ξεκινούν οι κεντρικότεροι δρόμοι της Αθήνας, όπως η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Αθηνάς, η Πειραιώς, η Αγίου Κωνσταντίνου και η Γ’ Σεπτεμβρίου γι΄ αυτό και είναι τόπος όπου περνούν καθημερινά οι πάντες. Λίγα μέτρα από την πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης, στην Πλατεία Κοτζιά και αμέσως μετά η Βαρβάκειος Αγορά, η πιο πολυσύχναστη της πόλης. Στην περιοχή της Ομονοίας και το επιβλητικό Εθνικό Θέατρο, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Βιβλιοθήκη
Η Νεοκλασική Τριλογία της πόλης των Αθηνών, εξαίσια δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Η Ακαδημία δημιουργήθηκε με δωρεά του ευεργέτη Σίμωνα Σίνα και θεωρείται το αρτιότερο έργο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν στην Ελλάδα. Στη μέση το Πανεπιστήμιο, σε σχέδια του Κρίστιαν Χάνσεν, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της πρόσοψης, που απεικονίζουν την αναγέννηση των επιστημών στη χώρα. Στα δεξιά η Βιβλιοθήκη που χτίστηκε σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλερ και ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή, διπλή, ελλειψοειδή σκάλα της εισόδου.

Λυκαβηττός
Ο λόφος του Λυκαβηττού, από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πόλης, χαρίζει μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Μπορείτε να ανεβείτε είτε χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ, είτε οδικώς ή ακόμη και με τα πόδια, περνώντας μέσα από το δάσος που καλύπτει τις πλαγιές του λόφου. Στην κορυφή υπάρχουν δύο εκκλησίες (του Αγίου Ισιδώρου και του Αγίου Γεωργίου) καθώς και το ανοιχτό θέατρο του Λυκαβηττού.

Πεδίον του Άρεως
Αγαπημένο πάρκο στο κέντρο της πόλης που αναδείχθηκε μετά την ανάπλασή του. Ορισμένα τμήματά του βρίσκονται υπό διαμόρφωση, ωστόσο μια βόλτα αξίζει τον κόπο. Στο χώρο διοργανώνονται υπαίθριες εκθέσεις.

Μονή Καισαριανής
Στις πλαγιές του Υμηττού, το μοναστήρι της Καισαριανής, πλήρως αναστηλωμένο, είναι ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνα. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, καθώς και την τραπεζαρία και το χώρο των λουτρών, που επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως ελαιοτριβείο. Πέρα όμως από το ίδιο το μοναστήρι, αν έρθετε ως εδώ θα θαυμάσετε και έναν από τους ωραιότερους κήπους της Αττικής, έργο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Αισθητικό δάσος Καισαριανής
Ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας και ιδανικός τόπος για περιπάτους στον Υμηττό, γύρω από τη μονή Καισαριανής. (www.philodassiki.org)

Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
Άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 2009 στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σ’ ένα μοντέρνο κτίριο σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να στεγάσει τα 4.000 σπουδαία ευρήματα της Ακρόπολης. Η επίσκεψη αποτελεί μοναδική εμπειρία. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η συλλογή των αρχαϊκών γλυπτών, συμπεριλαμβανομένων των κορών, καθώς και εκθέματα από το Ερέχθειο και το Ναό της Αθηνάς Νίκης. Στο δεύτερο όροφο υπάρχει πωλητήριο (όπως και στο ισόγειο) και το εστιατόριο του μουσείου με θέα στην Ακρόπολη, ενώ ο τελευταίος όροφος του κτιρίου είναι αφιερωμένος στα γλυπτά του Παρθενώνα, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα όσων βρίσκονται στο εξωτερικό. (http://www.theacropolismuseum.gr )

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως στο είδος του, βρίσκεται επί της οδού Τοσίτσα. Περισσότερα από 11.000 εκθέματα περιλαμβάνονται στις συλλογές του, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, η επιτύμβια στήλη της Ηγησούς, ο έφηβος των Αντικυθήρων και τα αντικείμενα από τις ανασκαφές των Μυκηνών. Επίσης, διαθέτει σημαντική αιγυπτιακή συλλογή, καθώς και συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων. (http://www.namuseum.gr )

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Θεωρείται από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, με πάνω από 25.000 εκθέματα, που χρονολογούνται από τον 3ο ως τον 20ό αιώνα και προέρχονται ως επί το πλείστον από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο. Στεγάζεται στην εντυπωσιακή Villa Ilissia, το χειμερινό ανάκτορο της περίφημης Δούκισσας της Πλακεντίας, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. (http://www.byzantinemuseum.gr )

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει τη συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά εμπλουτίστηκε και με άλλες δωρεές. Σήμερα, τα εκθέματά του διακρίνονται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες: κυκλαδική τέχνη (3200 – 2000 π.Χ.), αρχαία ελληνική τέχνη (2000 π.Χ. – 395 μ.Χ.) και αρχαία κυπριακή τέχνη (3900 π.Χ. – 6ος αιώνας μ.Χ.). Ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, καλό πωλητήριο, κουκλίστικο café-resto σε όμορφο αίθριο. (http://www.cycladic.gr )

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Στεγάζεται από το 1960 στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής της οδού Σταδίου και διαθέτει μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα: ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, όπλα, σημαίες, προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, έγγραφα και φωτογραφίες, οικιακά σκεύη, εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές και έργα της νεοελληνικής χειροτεχνίας ιστορούν την πορεία του ελληνικού έθνους από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Στο πωλητήριο θα βρείτε αξιόλογες ιδέες για δώρα και αναμνηστικά. (http://www.nhmuseum.gr )

Μουσείο Μπενάκη
Από τα δημοφιλέστερα ιδιωτικά μουσεία της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και διαθέτει και αρκετά παραρτήματα, όπως ο πολυχώρος της οδού Πειραιώς 138 και το κτιριακό συγκρότημα Κεραμεικού που φιλοξενεί τις συλλογές ισλαμικής τέχνης. Οι συλλογές που στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο παρουσιάζουν τις βασικές ιστορικές περιόδους του ελλαδικού χώρου, από τα προϊστορικά χρόνια ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μεγάλο πωλητήριο, αλλά και το café-εστιατόριο με τη μοναδική βεράντα με θέα στον Εθνικό Κήπο. (http://www.benaki.gr )

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Διαθέτει μια πλήρη συλλογή από αντιπροσωπευτικά δείγματα κεντητικής, υφαντικής, ενδυμασιών, μεταμφιέσεων, θεάτρου σκιών, αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, λαϊκής ζωγραφικής και λιθογλυπτικής που μας βοηθούν να γνωρίσουμε το λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας. Το κεντρικό κτίριο βρίσκεται επί της οδού Κυδαθηναίων στην Πλάκα και διαθέτει τρεις ακόμη χώρους: το τζαμί Τζισδαράκη στην πλατεία Μοναστηρακίου όπου στεγάζεται η Συλλογή Κεραμεικής του Β. Κυριαζόπουλου, το «Λουτρό των Αέρηδων» και το κτίριο της οδού Πανός 22 που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία: Όψεις της Εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία». (http://www.melt.gr )

Μουσείο Πόλεως Αθηνών
Σ’ ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά συγκροτήματα της πόλης στην πλατεία Κλαυθμώνος (το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως προσωρινή κατοικία του πρώτου βασιλικού ζεύγους της χώρας) παρουσιάζεται η νεότερη ιστορία της Αθήνας, από την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους. Εντυπωσιακές οι αίθουσες με τα σαλόνια του Όθωνα και της Αμαλίας. (http://www.athenscitymuseum.gr)

Μουσείο Κεραμεικού
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, αυτό το μικρό μουσείο στεγάζει αντικείμενα κυρίως ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη νεκρόπολη του Κεραμεικού. Εκτίθενται εξαιρετικά επιτύμβια έργα, όπως η μαρμάρινη αρχαϊκή σφίγγα και το ανάγλυφο της Αμφαρέτης με το εγγόνι της.

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς (Στοά Αττάλου)
Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, που βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, στεγάζεται στο αναστυλωμένο κτίριο της Στοάς του Αττάλου, που χρονολογείται περίπου στο 150 π.Χ. Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια και την εποχή της Τουρκοκρατίας. Από τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι χάλκινα δικαστικά πινάκια, μια πήλινη κλεψύδρα, χάλκινες δικαστικές ψήφοι και όστρακα οστρακισμού με χαραγμένα τα ονόματα γνωστών ανδρών της αρχαιότητας.

Επιγραφικό Μουσείο
Μοναδικό στη χώρα μας και το μεγαλύτερο στο είδος του παγκοσμίως, που βρίσκεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Φυλάσσει πάνω από 13.500 επιγραφές, γραμμένες κυρίως στην ελληνική γλώσσα. Μερικές από τις αίθουσές του απευθύνονται αποκλειστικά σε ειδικούς μελετητές. Το εντυπωσιακότερο έκθεμά του είναι οι τεραστίων διαστάσεων στήλες με τους φορολογικούς καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας, που φτάνουν μέχρι τα 3,5 μέτρα σε ύψος.

Νομισματικό Μουσείο
Το μοναδικό στο είδος του μουσείο των Βαλκανίων, που στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, ένα πραγματικό στολίδι της Αθήνας, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου παρουσιάζεται η ιστορία του κτιρίου και το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ενώ στο δεύτερο όροφο μεταξύ άλλων η ρωμαϊκή, βυζαντινή και μεσαιωνική νομισματοκοπία, αλλά και το νόμισμα στο σύγχρονο κόσμο και το νέο ελληνικό κράτος. Στην όμορφη αυλή του λειτουργεί café. (http://www.nma.gr)

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Θεωρείται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές αρχαιοτήτων στη χώρα, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 6.000 αντικείμενα και έργα τέχνης, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ως τους νεότερους χρόνους. Η συλλογή δωρίθηκε στο ελληνικό κράτος και στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό αρχοντικό στους πρόποδες της Ακρόπολης. (http://www.pakanellopoulosfoundation.org )

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη
Σ’ ένα παλιό αρχοντικό δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται το μουσείο αυτό που δημιουργήθηκε από τη συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη, η οποία δωρίθηκε στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για 1200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, καρπός έρευνας 40 χρόνων του μουσικολόγου. Τα μισά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο σε ειδικές προθήκες με ακουστικά, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να ακούει τον ήχο του κάθε οργάνου. Στο πωλητήριο διατίθεται εξαιρετική συλλογή από cd λαϊκής μουσικής, ενώ το Κέντρο Εθνομουσικολογίας, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, διοργανώνει μαθήματα λαϊκών οργάνων. (http://www.instruments-museum.gr )

Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής
Το ίδρυμα της οικογένειας Γ. Ψαρόπουλου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού είναι αφιερωμένο στην έρευνα, τη διάσωση και την προβολή της ελληνικής χρηστικής κεραμικής από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τα μέσα του 20ού. Εκτός από χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες και οπτικοακουστικά μέσα χρησιμοποιούνται και αναπαραστάσεις κεραμικών εργαστηρίων για την προβολή της τέχνης, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε αυθεντικά κεραμικά από το πωλητήριο. Το Κέντρο διοργανώνει επίσης μαθήματα και σεμινάρια κεραμικής. (http://www.potterymuseum.gr)

Πολεμικό Μουσείο
Στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη βρίσκεται το επιβλητικό μοντέρνο κτίριο του μουσείου. Εδώ μπορείτε να δείτε την έκθεση πολεμικών κειμηλίων από την εποχή του λίθου ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτες αίθουσες είναι αφιερωμένες στην αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τη Φραγκοκρατία, ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι ενότητες που σχετίζονται με τη νεότερη Ελλάδα. Στην αυλή εκτίθενται πολεμικά αεροσκάφη, σε μερικά εκ των οποίων είναι δυνατή η είσοδος στο πιλοτήριο. (http://www.warmuseum.gr )

Εβραϊκό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1977 σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα, κοντά στο Σύνταγμα, για να εκθέσει τα υλικά κατάλοιπα 2300 χρόνων εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα. Η συλλογή του αποτελείται από 10.000 αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία, ενδιαφέρον υλικό από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή των Ελλήνων εβραίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα αντικείμενα από το Ολοκαύτωμα. (http://www.jewishmuseum.gr )

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη
Η συλλογή αυτή του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζεται αυτόνομα σε ένα όμορφο νεοκλασικό κοντά στο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Περιλαμβάνει περισσότερα από 8.000 δείγματα κεραμικής, υφαντικής, ξυλογλυπτικής και άλλων τεχνών, επιτύμβιες στήλες και όπλα, καλύπτοντας μια μεγάλη περίοδο του ισλαμικού πολιτισμού από τον 7ο ως το 19ο αιώνα. Από τα πιο γνωστά έργα της συλλογής είναι τα δύο θυρόφυλλα της Μεσοποταμίας, το ψάθινο χαλί της Τιβεριάδος και η βελούδινη σέλα της Προύσας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση της μαρμάρινης αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο. «Κρυμμένο» café με ωραία θέα στην ταράτσα. (http://www.benaki.gr )

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Το μοναδικό μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, σε μια πάροδο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο ήταν παλιά το εργαστήρι του Ηλία Λαλαούνη. Στις μόνιμες συλλογές του μουσείου ανήκουν σήμερα πάνω από 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του, από το 1940 ως το 2000. Ενδιαφέρον πωλητήριο. (http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr )

Σιδηροδρομικό Μουσείο
Αν σας αρέσουν τα τρένα τότε δεν πρέπει να χάσετε τη συλλογή των ιστορικών βαγονιών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος που βρίσκεται στα Σεπόλια. Εδώ θα δείτε ατμομηχανές από το 1884, βαγόνια παλαιών συρμών, αθηναϊκά τραμ περασμένων δεκαετιών, όργανα, εισιτήρια, στολές και μηχανουργικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βασιλικά οχήματα και το καπνιστήριο όχημα του σουλτανικού συρμού του Αβδούλ Αζίζ.

Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο
Δίπλα από το Καλλιμάρμαρο βρίσκεται αυτό το μουσείο που μας μαθαίνει περισσότερα για την Ταχυδρομική και Φιλοτελική ιστορία της Ελλάδος. Θαυμάστε μεταξύ άλλων το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο και τα πρώτα Ολυμπιακά γραμματόσημα στον κόσμο. Οι φιλοτελιστές θα βρουν επιπλέον ενδιαφέρον υλικό προς πώληση. (http://www.postalmuseum.gr )

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Πρόκειται για το σπουδαιότερο ίδρυμα ιστορίας της ελληνικής και δυτικοευρωπαϊκής τέχνης της Ελλάδος. Από το 1900 που ιδρύθηκε ως σήμερα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει στις συλλογές του περισσότερα από 17.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και άλλων μορφών τέχνης, καλύπτοντας μια περίοδο από τα μεταβυζαντινά χρόνια ως τις μέρες μας, με έμφαση στην αναγεννησιακή και στην ελληνική ζωγραφική. Στο κτίριο της συμβολής των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας (στο οποίο βρίσκεται από το 1976) διοργανώνονται και σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ από το 2004 λειτουργεί και η Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού στο Γουδή. Μες στο 2012 η Πινακοθήκη αναμένεται να κλείσει προσωρινά ενόψει εργασιών για την επέκτασή της. (http://www.nationalgallery.gr )

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ο μοναδικός κρατικός θεσμός που εστιάζει στη σύγχρονη εικαστική σκηνή της χώρας, αλλά και τα διεθνή ρεύματα. Παρότι οι εργασίες για τη μόνιμη στέγαση του μουσείου στο πρώην εργοστάσιο Φιξ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη το εκθεσιακό του πρόγραμμα που φιλοξενείται στο ενδιαφέρον μοντερνιστικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών συνεχίζεται κανονικά. (www.emst.gr )

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων στην Πλάκα. Στόχος του ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά τόσο μέσα στο Παιδικό Μουσείο όσο και σε άλλα μουσεία και χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μουσειακές εμπειρίες των παιδιών και απευθύνεται σε παιδιά έως 12 ετών, γονείς και εκπαιδευτικούς. (http://www.hcm.gr )

Μουσείο Φρυσίρα
Ιδιωτικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια Βλάση Φρυσίρα. Στις σημαντικές συλλογές του περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικών Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών μετά το 1940 με κύριο χαρακτηριστικό το ανθρώπινο στοιχείο. Στεγάζεται σε δύο υπέροχα νεοκλασικά κτίρια στην Πλάκα. (http://www.frissirasmuseum.com )

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Εμβληματικός πολυχώρος της πόλης. Διαθέτει δύο αίθουσες συναυλιών τέλειας ακουστικής. Στην πρώτη με το όνομα «Χρήστος Λαμπράκης» (πρώην Φίλων της Μουσικής) χωρητικότητας 2000 ατόμων διοργανώνονται ρεσιτάλ, συναυλίες, όπερες αλλά και συνέδρια, ενώ η δεύτερη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» έχει χωρητικότητα 450 ατόμων και χρησιμοποιείται για παραστάσεις μουσικής δωματίου. Στο κτίριο στεγάζεται επιπλέον Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και η «Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη», ενώ φιλοξενούνται και εικαστικές εκθέσεις. (http://www.megaron.gr)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Σ’ ένα κτιριακό συγκρότημα σύγχρονης αισθητικής στη Λεωφόρο Συγγρού στεγάζεται η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση, με δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θεάτρου, χορού, μουσικής, εικαστικών και γραμμάτων. Το κτίριο, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, διαθέτει δύο βασικές αίθουσες κατάλληλες για παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συνέδρια. Στον τελευταίο όροφο λειτουργεί εστιατόριο, το οποίο το καλοκαίρι επεκτείνεται στην ταράτσα του κτιρίου με τη μοναδική θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό αλλά και το Σαρωνικό, ενώ στο ισόγειο café-meeting point. (http://www.sgt.gr)

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ)
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ι.Μ.Ε. είναι ένας πολυχώρος, στην οδό Πειραιώς στον Ταύρο, όπου ο επισκέπτης βιώνει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό με οδηγό τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα. Ξεχωριστή εμπειρία είναι ο «Θόλος», το ημισφαιρικό θέατρο εικονικής πραγματικότητας, όπου παρουσιάζονται οι ψηφιακές συλλογές του Ι.ΜΕ., ενώ από το 2008 λειτουργεί και το «Θέατρον», φιλοξενώντας καλλιτεχνικές παραστάσεις. Στα μελλοντικά του σχέδια είναι η ανάπτυξή του σε διεθνές πάρκο ψυχαγωγίας και πολιτισμού, εκτάσεως 60 στρεμμάτων. (http://www.ime.gr)

TOP